Kvetoucí čaje
Výroba kvetoucích čajů patří ke starodávnému čínskému umění. Kvetoucí čaje byly původně určeny pro císařský dvůr k pobavení šlechty. V 60. letech 20. století je ale čínská vláda v rámci kulturní revoluce prohlásila za buržoazní přežitek a jejich výrobu zakázala. Zpět na výsluní se kvetoucí čaje dostávají až nyní. Kvetoucí čaje patří do zvláštní kategorie takzvaných uměleckých čajů. K jejich výrobě se nejčastěji používají lístky zeleného nebo bílého čaje a mnoho druhů květů – od pivoněk přes jasmín, měsíček, ibišek až po magnólii. Čaje se vyrábějí zásadně ručně pečlivým svazováním jednotlivých lístků k sobě. Čajové pupeny pro kvetoucí čaje se sbírají velmi mladé v předjaří, ještě než se otevřou. Poté se nechají mírně zvadnout, lehce se dosuší a pak napaří. Získaná vláčnost lístků je pro přípravu květu nezbytná, lístky by se potom nedali tvarovat a svazovat do požadovaného tvaru. Uprostřed je vždy zakomponován barevný květ, který se po zalití čaje horkou vodou (90 ˚C) odhalí po 3-5 min. v plné kráse. Každý kvetoucí čaj je originál. Z jednoho květu připravíte minimálně 3 plnohodnotné čaje.